Wakker Dier verplicht om de tafel

Stichting Wakker Dier is bereid om de campagne tegen blank kalfsvlees stop te zetten en om de tafel te gaan zitten met diverse organisaties zoals het CBL en het Productschap Vee en Vlees. Wakker Dier had volgens mij niet echt veel keus, tenzij ze graag voor de rechter wilden verschijnen.

Diverse vleesorganisaties hadden hier namelijk mee gedreigd als Wakker Dier het gesprek niet wilde aangaan. De vleessector en de retail zijn van mening dat ze Wakker Dier met argumenten van kunnen overtuigen dat de dierenwelzijnsorganisatie in de campagne een verkeerde voorstelling van zaken geeft. Kalveren leiden volgens de vleesbranche helemaal niet aan bloedarmoede. Ze worden gehouden volgens de wettelijke voorschriften en die zijn er op gericht te voorkomen dat dieren ziek worden.

Ik geloof hier eerlijk gezegd niets van. Het klinkt immers hartstikke logisch dat het vlees van kalveren blanker is bij een ijzertekort. Bovendien kan zo’n beestje prima bloedarmoede hebben zonder dat het vlees buiten de kwaliteitseisen valt. Ik hoop dan ook dat Wakker Dier ervoor kan zorgen dat dit soort praktijken niet meer gebeuren. Het gesprek zal in januari plaatsvinden.

Bron: Meat and Meal

Wakker Dier produceerde bewijsmateriaal op basis van informatie van Wageningen UR en EU-voedselagentschap EFSA. ‘Ze hebben selectief uit rapporten geciteerd’, stelt de PVE-woordvoerder.
Vorige week werd een klacht tegen de radiospot van Wakker Dier, waarin werd gezegd dat kalveren ziek werden gemaakt om het vlees blank te krijgen, nog afgewezen. Wakker Dier beweerde daarop dat de Reclame Code Commissie ‘de ziekte van blanke kalveren’ bevestigde.

‘Dat was een zeer summiere klacht van een mevrouw uit Vught. We weten niet wie zij is. Die klacht was niet onderbouwd’, zegt Dijkstra. ‘De Reclame Code Commissie heeft een overweging gemaakt op basis van de aangeleverde argumenten.’

Lees ook:Keurslagers liegen over kalfsvlees
Lees ook:Poepkip van Wakker Dier mag weer
Lees ook:AH verkoopt ‘rood’ kalfsvlees
Lees ook:Actie tegen blank kalfsvlees mogelijk hervat
Lees ook:Kiloknaller nieuw doelwit van Wakker Dier

Eén reactie op “Wakker Dier verplicht om de tafel

  1. Frank

    Leuk argument: ik geloof er niets van! Komt er ook nog een andere onderbouwing dan bloedarmoede die buiten de kwaliteitseisen valt. Dat is namelijk een non argument omdat de eis is een minimale kleur van 4.5. Kleur is dus perfect meetbaar, er valt dus helemaal niets buiten. Kalveren in Nederland worden gemiddeld met een kleur tussen de 5.5 en 6.5 afgeleverd, ver boven de wetenschappelijk geteste en bepaalde norm van de EU. Get your facts straight!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.