Begin gemaakt met minder zout

Eindelijk is het dan zover: de Federatie van Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft een plan gepresenteerd om de hoeveelheid zout in producten te verminderen. In het zogenaamde actieplan zoutvermindering staat hoe dat zal worden aangepakt.  

IHet komt erop neer dat in de komende 2 jaar de hoeveelheid toegevoegd zout met 12% verlaagd zal worden. In 2010 moet dit gehalte nog verder omlaag gebracht zijn.

Het is logisch dat deze stap door FNLI genomen wordt: 75% van de natriumconsumptie in Nederland is namelijk afkomstig uit verwerkte voedingsmiddelen. De organisatie wil ook supermarkten, cateraars en de horeca uitnodigen zich bij dit initiatief aan te sluiten.

Daarnaast wil FNLI met het FNLI online zichtboek 2008 gepresenteerd als start van een informatieplatform over initiatieven die door de fabrikanten worden genomen om een gezonde leefstijl te bevorderen. De FNLI wil in de toekomst meerdere initiatieven op het gebied van productsamenstelling en verbetering starten. Voorbeelden zijn een verbeterde vetzuursamenstelling en natriumreductie.
 
Een prima initiatief, al denk ik wel dat het wennen gaat worden. Zout geeft namelijk behoorlijk wat smaak aan de producten en wij weten inmiddels niet beter.
 
De Consumentenbond is minder te spreken over het initiatief. Volgens deze organisatie is het plan ontoereikend is.
 

Lees ook:Unilever aan de slag met zout
Lees ook:Nieuwe vinding maakt minder zout mogelijk
Lees ook:Aanprijzen producten binnenkort taboe
Lees ook:Proef met lokaal
Lees ook:Brood moet minder zout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.