Nieuwe vinding maakt minder zout mogelijk

Ooit al eens brood gebakken en daaraan weinig of geen zout toegevoegd? De meeste mensen zullen dan wel herkennen dat brood echter nergens naar smaakt zonder een flinke hoeveelheid zout. Het is dan ook lastig om zout te minderen, aangezien wij consumenten gewend zijn geraakt aan de smaak ervan.   

Nu kan de hoeveelheid zout in onze voeding met 25 procent worden teruggebracht, zonder dat consumenten het verschil proeven. Een nederlandse vinding maakt dat mogelijk, zegt professor Rob Hamer, wetenschappelijk directeur van het topinstituut Food and Nutrition, waarin bedrijfsleven, overheid en wetenschappers samenwerken. De vinding komt waarschijnlijkbreed beschikbaar. Dat is van belang omdat de Gezondheidsraad vindt dat de Nederlanders veel te veel zout eten.

De nieuwe technologie is vooral geschikt voor niet-vloeibare producten zoals brood, kaas, worst en snacks en kan in beginsel ook worden toegepast bij suiker en allerlei smaakstoffen. Als zout niet gelijkmatig in voeding wordt aangebracht, maar verdeeld wordt over dunne laagjes met meer en minder zout, kan men met minder zout toe zonder het verschil te proeven, aldus Hamer. Daarvoor is wel nodig dat de voedingsindustrie de productiemethoden aanpast. Ik vind het creatief bedacht. Nu maar hopen dat de voedingsindustrie erin wil investeren.

Bron: Distrifood

Lees ook:Brood moet minder zout
Lees ook:Becel-brood met 40% minder zout in de schappen
Lees ook:Unilever aan de slag met zout
Lees ook:Supermarkt kan scoren door mix food en beauty
Lees ook:Voedingsindustrie werkt diabetes in de hand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.