Gifmeter supermarkten: eet geen mango, wel bloemkool

Bij welke supermarkt koop je groenten en fruit met het minste gif? Bij Jumbo, volgens de gifmeter.

Dat blijkt uit de gifmeter 2011, die organisaties Milieudefensie en foodwatch publiceerden op ‘weet wat je eet’.

Gif in groenten
Bloemkool bevat het minste gif. Ui en courgette volgen op nummer 2 en 3 in de lijst van schoonste groenten. Op 96 % van de onderzochte bloemkool werden geen resten landbouwgif gevonden. Bij ui en courgette ging dit om zo’n 80%.

Gif in fruit

Van het fruit waren in 2011 de kiwi en pruim het schoonst in de supermarktschappen. Ongeveer 40% van de beide vruchtensoorten bleek zonder gif en bij 60% bleef het aangetroffen gif onder de wettelijke norm. Het meest vervuild zijn mango, mandarijn en aardbei. En peren zijn beter dan appels.

Wat doet landbouwgif?

Landbouwgif komt regelmatig op producten voor in concentraties die giftig zijn voor de mens. De stoffen in het gif zijn kankerverwekkend, hormoonverstorend, mutageen, reprotoxisch en/of zenuwtoxisch.

Gifmeter 2011

Foodwatch en Milieudefensie – de organisaties achter ‘weet wat je eet’ – publiceren jaarlijks de meetgegevens van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).Weet wat je eet geeft de consument en de handel inzicht in de aanwezigheid van resten landbouwgif op groente en fruit en de daarmee gepaarde gezondheidsrisico’s.  Zie voor meer informatie over de schoonste en giftigste producten en supermarkten de Gifmeter.

Gifscore supermarkten

Jumbo staat op de eerste plaats met het schoonste groente en fruit in de schappen. Een opvallende plek, omdat Jumbo een nieuwkomer is in dit klassement van de 8 grote supermarktketens. Lidl en Plus staan op nummer 2 en 3 van de schoonste supers. Coop presteerde in 2011- van de 8 grote supers – het slechtste, gevolgd door de Aldi op nummer 2. Marktleider Albert Heijn staat op nummer 3 van de supermarkten met de meest vervuilde producten.

De organisaties roepen consumenten op om via weet wat je eet een email te sturen naar supermarkten met het verzoek om te zorgen voor gifvrije groenten en fruit in de schappen

 

Lees ook:Groente en fruit zijn weer schoner
Lees ook:AGF nog steeds vervuild
Lees ook:Is groente en fruit nou wel of niet schoner geworden?
Lees ook:Biologisch voedsel verplichten op crèche?
Lees ook:Heerlijk, die bestrijdingsmiddelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.