Antibiotica-resistente bacterie ook in biologisch vlees

Zowel op regulier, biologisch als op scharrelvlees en op vlees met een beter-leven-ster uit de supermarkten heeft de Consumentenbond het antibiotica resistentie Extended Spectrum Beta- Lactamase (ESBL)-enzym aangetroffen.
Kip
Ook vrijwel alle kip in de supermarkt, bleek uit eerder onderzoek, is besmet. De ESBL-enzymen geproduceerd door bacterien zijn in staat antibioticagroepen onwerkzaam te maken. In een deel van de gevallen worden mensen besmet met het enzym zelfs immuum voor alle soorten antibiotica.

Biologisch
Bij het onderzoek beperkte de Consumentenbond zich niet alleen tot het reguliere vlees, maar werd ook biologisch vlees, scharrelvlees en vlees met een beter-leven-ster onderzocht. Dit bleek, als het gaat om het enzym, weinig uit te maken. Ook land van herkomst maakt hierbij weinig uit hoewel biefstuk uit Ierland minder vaak besmet was in vergelijking met vlees uit Nederland, Duitsland en België.

Schone veehouderij
Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘De besmetting van biefstuk en kalfsvlees is zorgwekkend, maar gelukkig minder wijdverbreid dan bij kippenvlees. Toch is ook in de rundvleessector waakzaamheid geboden. We moeten uiteindelijk toe naar een gezonde, schone veehouderij waar antibiotica alleen in uiterste gevallen nog wordt toegediend.’

Sinds 2007 is het gebruik van antibiotica in de veeteelt meer dan gehalveerd. De bond pleit er nu voor het ingezette beleid ‘voortvarend door te zetten en aan te scherpen.’

bron:boerenbusiness

Lees ook:Wat houdt biologisch eigenlijk in?
Lees ook:Biologisch vlees in C1000
Lees ook:Plofkip uit supermarkt Deen
Lees ook:We kiezen steeds vaker voor biologisch en duurzaam
Lees ook:AH verkoopt ‘rood’ kalfsvlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.