Dreigend tekort biologische melk in supermarkt

FrieslandCampina wil boeren minder voor hun biologische melk gaan betalen. En dat terwijl de vraag groter is dan het aanbod.

Biologische melk is erg populair. Zo populair dat bedrijven als Friesland Campina en Arla de vraag nauwelijks aankunnen. Nu wil Campina de prijzen voor biologische melk relateren aan de melkprijzen van omringende landen. Nu vrezen de melkboeren voor een te lage prijs voor hun melk in de toekomst.

Toeslag
Verleden jaar moesten de boeren ook al inleveren van Campina. Zij kregen een toeslag op de gangbare (niet-biologische) melkprijs. Die toeslag werd beperkt, waardoor het vertrouwen van de boeren ernstig werd geschonden.

Marktconforme melkprijs
De nieuwe plannen van Campina bieden weinig perspectief op een marktconforme melkprijs. Een tiental biologische melkveehouders heeft het vertrouwen in de coöperatie al opgezegd. Als er meer volgen is de kans groot dat FrieslandCampina met een tekort aan biologische melk te maken krijgt.

Boerenland
FrieslandCampina heeft 140 biologische leden die de melk leveren voor onder andere de merken ‘Boerenland’ en ‘Zuiver Zuivel’. Bij de biologische melkproductie worden geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde grondstoffen gebruikt. De koeien staan in ruime stallen en grazen in de weilanden.

 

Bronnen:  Foodholland en Melkvee

 

Lees ook:Britse melkboeren in wurggreep van supermarkt
Lees ook:Campina verstoot huismerken
Lees ook:Unilever organiseert biologische markt
Lees ook:Vla van de gezonde Campina-koe
Lees ook:Groen licht verkoop Yogho! Yogho!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.