Euro Shopper gaat voor engels

 Het logo van Euro Shopper is ons allen welbekend. Albert Heijn vond het echter tijd voor een make-over en niet zo maar eentje. De verpakking gaan er behoorlijk anders uitzien in de toekomst.  euroshoper

In het nieuwe ontwerp staat de Nederlandse taal niet meer zo in the spotlight: het product wordt nu eerst in het Engels benoemd. Frozen Peas, Orange en Dutch Spices Cookies, de AH-klant die zoekt naar de goedkoopste diepvriesdoperwten, sinas of speculaas zal er even aan moeten wennen. De Engelse namen zijn een gevolg van de nieuwe internationale Euro Shopper-verpakking die Albert Heijn-directeur Dick Boer maandag presenteerde.

Op de nieuwe verpakking staat de Engelse naam groot afgedrukt. Daaronder staat in het klein de Nederlandse vertaling. Euro Shopper wordt in zestien  Europese landen verkocht door de leden van AMS. Bij dit inkoopverbond zijn naast Ahold ook Europese foodretailers als Superquinn (Ierland) en ICA (Zweden) aangesloten. Ik heb het nog niet gezien in de winkel, maar binnenkort kunnen we ons engels dus weer bijspijkeren.

Bron: Distrifood

Lees ook:Euro Shopper van AH verdwijnt
Lees ook:Hoogstandjes uit Groot-Brittannie bij Lidl
Lees ook:Beemsterkaas schudt zijn Engelse namen af
Lees ook:Superman bij Lidl
Lees ook:Schoolfruitproject in zwaar weer

54 reacties op “Euro Shopper gaat voor engels

  1. Sjef Verhoeven

    Een reden te meer om niets meer bij Albert Heijn te kopen, en dat ook mijn leerlingen voor te houden.
    Nederland(s) in de uitverkoop, zonder zelfrespect!
    Doet AH dit ook in Frankrijk?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anna

    Helemaal mee eens, het is volmaakt belachelijk. En in de reclames maar lekker oer Hollands doen… De Hema doet precies hetzelfde. Ik ben inderdaad benieuwd of bv. de Franse en Duitse verpakkingen ook het Engels bovenaan hebben staan…

      /   Beantwoorden  / 
  3. Harm Toorenz

    Ook ik ben het helemaal eens met de vorige ‘sprekers’! Wat een arrogantie om de Nederlandse taal op deze manier respectloos als tweederangstaal te behandelen! Ook ik zou willen oproepen helemaal niets meer bij AH te kopen, totdat er weer gewoon ‘speculaas’ op staat! B-AH!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Bram Riethoff

    Voor mij een reden om geen Euroshopper producten meer te kopen. Onze eigen taal komt steeds meer in de verdrukking.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Ab Braamkolk

    Laten we allemaal onze afschuw naar AH opsturen!
    De mijne is onderweg.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Bram Riethoff

      Een goed idee: laat iedereen die het niet met deze zet van AH eens is een boze reactie naar AH sturen.

        /   Beantwoorden  / 
  6. Dhr. D.W. Kievit

    Waar mensen zich allemaal niet om druk maken. Het is niet zo dat er geen Nederlandse tekst meer opstaat. De inhoud blijft toch hetzelfde. Ik zie het probleem niet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Bram Riethoff

      Een Nederlands bedrijf zoals AH hoort op de producten die zij in Nederland verkopen gewoon de Nederlandse tekst als eerste weer te geven. Het zou anders zijn als een buitenlands bedrijf spullen in Nederland zou verkopen. Al zou er ook in dat geval een Nederlandse tekst op de verpakking moeten staan. Maar juist bij een Nederlands bedrijf hoort die Nederlandse tekst als eerste weergegeven te worden.

        /   Beantwoorden  / 
  7. S. Atmadja

    Helemaal eens met Riethoff en anderen. Nederlands móet, en wel vooraan, gewoon omdat het onze taal is. We zijn de risee van Europa als we ‘t anders doen.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Ton Boxem

    Wat een onbenul. Heeft dit iets te maken met modern willen zijn? Of met uitstraling? Krijgt de bedenker nu een bonus voor dit superidee? Of is daar een denktank mee bezig geweest?
    Wordt Euroshopper soms vooral in Engeland verkocht en nauwelijks elders? Zo ja, quod non, zelfs dan kun je verpakkingen afstemmen op het land van verkoop.
    Eerst Engels en dan pas Duits, Frans, Spaans en ga maar door……Dat moet je maar eens in Duitsland, Frankrijk, Spanje, enz. proberen. Wedden dat dat de verkoopcijfers omhoog stuwt?
    Andere supermarkten: niet aan meedoen hoor!

      /   Beantwoorden  / 
  9. Jumja

    Deze reacties slaan nergens op. De reden voor de taalwijziging is dat ES producten overal ter wereld verkocht worden, en op deze manier kan men dus goedkoper produceren. Daarnaast is het ook onzin om te zeggen dat Albert Heijn “Nederlands in de uitverkoop doet” want het merk Euro Shopper is geen onderdeel van Albert Heijn en er verandert ook niets aan de AH-huistaal, alleen aan dit kleine, goedkope, merkje.

    Als je om deze wijziging besluit niet meer bij Albert Heijn te kopen ben je echt totaal gestoord.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Bram Riethoff

      Dus ik ben totaal gestoord omdat ik voor mijn eigen taal opkom? Iemand die zoiets idioots zegt is zelf niet gezond. Onze eigen taal staat van alle kanten onder druk en moet daarom verdedigd worden, vooral tegen de steeds meer toenemende verengelsing. Iedere verpakking moet toch bedrukt worden, dan maakt het nauwelijks verschil qua kosten als die opdruk per land verschilt of niet. We mogen een voorbeeld nemen aan de Vlamingen, die veel meer voor hun (=onze) taal opkomen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Jumja

        Er is een verschil tussen vinden dat je taal moet blijven bestaan en vinden dat een bedrijf dat INTERNATIONAAL eten verkoopt geen Engels als voertaal mag gebruiken omdat het toevallig in Nederland gevestigd is. Nederland is nou eenmaal niet de Europese hoofdtaal.

        Daarnaast is het WEL zo dat hoe meer je ergens van koopt (of laat drukken) hoe goedkoper iets wordt, dat leer je op de basisschool al.

          /   Beantwoorden  / 
  10. Bram Riethoff

    Je benadert ons (degenen die voor de Nederlandse taal opkomen) alsof wij heel erg dom zijn, je noemt ons zelfs gestoord. Terwijl wij gewoon onze mening geven. Ik snap ook wel dat, wanneer je ergens meer van laat drukken, dit goedkoper wordt. Maar als je 10 series van 1 miljoen laat drukken dan zal dat per stuk nauwelijks duurder zijn dan bij 1 serie van 10 miljoen. Bij grote aantallen is dat (nog niet eens) een centenkwestie. Bovendien geef ik liever een paar centen meer uit voor een verpakking in het Nederlands dan voor eentje in het Engels. Ik herhaal: een Nederlands bedrijf hoort op een verpakking die in Nederland wordt verkocht als eerste de Nederlandse taal te gebruiken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jumja

      Maar het PUNT bij EuroShopper is dat het zo goedkoop mogelijk is, ook al scheelt dat een paar cent, sterker nog, ik ken mensen die bij de albert heijn werken en die mogen de plasticjes niet van de trays ES-cola halen (misschien 5 seconden werk) omdat dat het niet waard is bij zulke goedkope producten…

        /   Beantwoorden  / 
      1. Bram Riethoff

        Dat kan zijn, maar feit is dat het bij het drukken van de verpakking geen verschil maakt WAT er wordt afgedrukt dat gaat even snel om welke taal het ook gaat. De computers van nu zijn zo snel dat het veranderen van taal/afdruk in een fractie van een seconde is gebeurd.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Jumja

          Met als gevolg dat er verschillende verpakkingen in omloop zijn waardoor er in de fabriek verschillende verpakkingsmachines moeten staan, de dozen moeten apart verpakt en vervoerd worden en wat nou als de Nederlands-machine een keertje uitvalt? Dan is er een groot probleem. Kosten, kosten, kosten.

            /   Beantwoorden  / 
    2. bbbbb

      Is dit allemaal echt een probleem?
      Je bent al gestoord als je euroshopper koopt met je pretbek.

        /   Beantwoorden  / 
  11. Bram Riethoff

    Met de huidige automatisering is dat heel goed te doen. En een machine kan altijd kapot gaan, ook als er slechts één verpakking is. Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Ook al zou een product een fractie van een cent duurder zijn, we moeten niet alles ondergeschikt maken aan de economie.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jumja

      Dat is het hele punt van het merk EuroShopper, ALLES is ondergeschikt aan de economie. Het product moet zo goedkoop mogelijk zijn, en dan moet je nou eenmaal op de kleintjes letten.

        /   Beantwoorden  / 
  12. Bram Riethoff

    Daarom koop ik liever een iets duurder product met een duidelijke Nederlandse omschrijving.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jumja

      Dan valt u dus niet binnen de EuroShopper doelgroep en dus is deze hele discussie niet relevant.

        /   Beantwoorden  / 
  13. Bram Riethoff

    Dat is niet helemaal waar, ik heb wel degelijk regelmatig Euroshopper-producten gekocht. Maar als de opdruk in het Engels wordt dan weiger ik dat verder te doen. Bovendien is het zo dat Euroshopper-producten met name interessant zijn voor mensen met een laag inkomen, en juist zij hebben meestal weinig of geen kennis van het Engels.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jumja

      U zegt net letterlijk dat u liever een duurder product koopt als daar een Nederlandse tekst op staat, dan koopt u dat toch? Dan is het goedkopere product er voor de mensen die dat niet nodig vinden.

        /   Beantwoorden  / 
  14. Bram Riethoff

    Laten we het daar maar op houden dan

      /   Beantwoorden  / 
  15. Ray

    Dit slaat echt nergens meer op, Tegenwoordig word alles engelstalig.
    Ik kan dan wel engels, Maar hoe zit het met onze eigen taal, Namelijk nederlands.
    Ik blijf bij de meeste producten wel bij het euro shopper merk, Maar het slaat gewoon nergens op.

    We zitten in nederland, Niet in engeland of zo.

      /   Beantwoorden  / 
  16. Sukdady Atmadja

    Riethoff heeft helemaal gelijk, maar eigenlijk is deze hele discussie onzin. Het is eigenlijk heel simpel. In het buitenland doen de heer Heijn wat hij wil, maar hier ben ík de klant. Ik ben Nederlander, mijn moedertaal is Nederlands, en ik wil overal in het Nederlands terecht kunnen, en ja, met het Nederlands bovenaan. Punt. Uit. Afgelopen.
    Zolang AH mijn taal niet respecteert zien ze mij daar niet meer.
    Jumbo zit aan de overkant, makkelijk zat.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Bram Riethoff

      Dat is nu precies wat ik zelf ook vind. In een land als Frankrijk zou een Frans bedrijf het niet moeten proberen om de Franse taal niet als eerste op de verpakking te zetten, het hele land zou hier tegen protesteren. Het is typisch voor Nederland dat we onze eigen taal veronachtzamen.

        /   Beantwoorden  / 
  17. Anoniem.

    EuroShopper moet weg! Ik heb net een dode spin in een zak chips van de EuroShopper gevonden. Ik haal nooit meer wat van dat merk!

      /   Beantwoorden  / 
  18. jelle

    ik hoor allen maar klachten over de taal op de verpakking maar wat mij stoort is wat volgens mij ook een deel van de motivatie is voor deze verandering, namelijk de herkenbaarheid van de verpakking. Of je nou bonen of bechuit of mergpijpen koopt de verpakking is hetzelfde. Is handig zodat u de producten snel kunt vinden wordt dan gezegd( door Appie) maar nee het is meer dat iedereen goed kan zien dat jij allemaal goedkope spulletjes in je karretje hebt geladen en men weet dat daar toch veel mensen gevoelig voor zijn en wat koop je dan? Appie eigen merk en daar verdienen ze aan best schandalig de trots van mensen gebruiken om meer geld in je laatje te krijgen, Appie is voor iedereen toch?

      /   Beantwoorden  / 
  19. Renee

    Wat maakte het nou uit, het gaat er toch om dat je kan zien wat er in zit. Of dat er nou in het NL of in het Engels op staat. We mogen er trots op zijn dat we hier allemaal blijkbaar zo goed Engels kunnen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Sjaak

      Renee, het gaat niet alleen om AH, steeds meer bedrijven en instanties duwen ons Engels door de strot voor INTERN gebruik.
      Dit heeft niets met globalisering te maken, maar met bandieten die onze taal eruit willen hebben. Boeven als Schiphol en Albert Heijn

        /   Beantwoorden  / 
  20. Sukdady Atmadja

    @Renee : Nee, we spreken helemaal geen goed Engels. Have you it also so warm? How goes it with you? You like old-timers? En dan dat dikke, slome, vlakke polderaccent. Tenenkrommend!
    Maar dat doet er eigenlijk in deze kwestie niet toe. Ik spreek vloeibaar Frans, Portugees, Afrikaans, Engels, Maleis, en wat Duits, maar ik wil in mijn winkel in mijn eigen land in mijn eigen taal terecht kunnen, en die is Nederlands. Punt, geen discussie. Ik heb sinds december geen Euroshopperproducten meer gekocht en ik kom zelden nog in de winkel van de heer Hein. Daar zijn de Hollandse slager en de Turkse buurtsuper blij mee, en die doen alles in het Nederlands.

      /   Beantwoorden  / 
  21. Kees

    In Nederland heerst nu eenmaal de vreemde opvatting, dat wanneer iets in het Engels wordt aangeduid de kwaliteit van het gebodene wel veel beter moet zijn. Alleen Engels op verpakkingen (zeker voor producten die alleen in Nederland verkocht worden), omdat dit goedkoper zou zijn is onzin. De Lidl en Aldi hebben er geen problemen mee en zijn goedkoper. Als er dan toch een taal op de verpakking moet staan is Duits toch beter (meer sprekers dan Engels in Europa).

      /   Beantwoorden  / 
    1. Sukdady Atmadja

      Van Bozen tot Gronau hoort Duits bovenaan te staan, Kees, maar aan onze kant van de grens toch maar niet. Hoeveel Europeanen het spreken doet er niet toe. Hier bij ons is Nederlands de voertaal, en van mij mag Fries er ook nog bij. Hoe graag ik ook met Germaanse, Gallische, Angelsaksische, Maleise en Lusitaanse passanten in hun eigen tongen converseer, als ze hier blijven hangen dienen ze Nederlands te leren.

        /   Beantwoorden  / 
  22. Richard

    Belachelijk voertaal Engels. Einde boodschappen doen bij AH!

      /   Beantwoorden  / 
  23. Bram Riethoff

    Het zou verplicht moeten worden dat op elk artikel dat in Nederland wordt verkocht de omschrijving van het artikel duidelijk in het Nederlands wordt weergegeven. En bovendien moet iedere buitenlander die langer dan een half jaar in Nederland wil blijven verplicht worden om Nederlands te leren. Dus ook buitenlandse studenten die hier komen studeren. En ook moeten de universiteiten weer in het Nederlands gaan lesgeven. Wat hier met onze eigen taal gebeurt zou in b.v. Frankrijk niet kunnen, daar zijn ze veel trotser op hun taal.

      /   Beantwoorden  / 
  24. roos

    jemig jongens, wat een ophef over een verandering van een verpakking. We lijken bijna extreme nationalisten.. BOEIEEEEEEEE

      /   Beantwoorden  / 
    1. Reitsema

      Hele domme reactie Roos
      Als ze in andere landen wel respect voor cultuur en taal hebben dan had je dat wel normaal gevonden, maar in het geval van Nederlands. Ja we moeten internationaal zijn, he? Nou we zijn al nationaal en engels genoeg, mogen we voor binnenlands gebruik misschien onze eigen taal houden, Roos? Is dat Nationalistisch. JE begrijt er niets van, meisje, nationalistisch is als je je eigen vol en taal als enige kent en ziet, en als middelpunt beschouwd.
      En daar gaat het hier niet om

        /   Beantwoorden  / 
  25. Bram Riethoff

    Wonderlijk dat sommige Nederlanders je voor extremist uitmaken, alleen maar omdat je voor je eigen taal opkomt. Dit tekent de laksheid van een flink deel van de Nederlanders t.a.v. de eigen taal. Als we niet voor onze taal opkomen spreken we over 50 jaar geen Nederlands meer maar Nedengels. Nederlanders die dit niet interesseert zijn regelrechte cultuurbarbaren.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Reitsema

      Dat is veroorzaakt door PvdA en Groen links: weg met ons!

        /   Beantwoorden  / 
  26. Toon

    Inderdaad wat Roos zegt, te gek voor woorden.
    Roos kijk eens om je heen in Duitsland maar ook Denemarken, Zweden etc. is de eigen taal heilig en kent men daarnaast gelukkig ook minimaal Engels.
    Wat me in Nederland opvalt is de haast hartstochtelijke drang om de eigen taal overboord te gooien. Het ergste is schiphol: http://petities.nl/petitie/nederlands-weer-officiele-taal-op-schiphol
    Uitgerekend Albert Heijn…. die gelukkig (nog) wel het fatsoen heeft ons in de reclame (sorry Roos: commercials) in het Nederlands te benaderen

      /   Beantwoorden  / 
  27. Toon

    PS de Lidl, Aldi hebben wel het fatsoen om producten primair in het Nederlands aan te prijzen.
    Dus wat AH doet is gewoon onbeschoft en niet nodig.
    Hopenlijk komt het Nederlands snel in de grondwet.
    PS wie komt er wel eens op Schiphol, welke taal/talen hebben de AED apparaten (defibrilators)…

      /   Beantwoorden  / 
  28. Sukdady Atmadja

    @Toon: De defibrillator waarmee ik geoefend heb sprak Nederlands.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Reitsema

      Ja dat wil ik wel geloven, maar het gaat Toon volgens mij om de taal van de defibrilatoren die daar en publique hangen

        /   Beantwoorden  / 
      1. Sukdady Atmadja

        Ik dacht dat die AED’s door het Nederlandse Rode Kruis geplaatst worden. Maar als het van Schiphol moet afhangen zou je gelijk kunnen hebben. Ik kan me overigens voorstellen dat ze daar OOK Engels op de defibrillator willen. Dat moet met een keuzeknop en aangepaste software op te lossen zijn.
        Naar mijn mening gaat deze mensen niet alleen om goedkoper. Er is een slag would-be ‘wereldburgers’ die zich schamen voor hun eigen wortels. Expats in eigen land. Ik maak ze ook mee op groepsreizen. Willen in het buitenland ook in de groep Engels gaan praten, denken dat ze dan bij de ‘crowd’ horen. Een soort vam mimicrigedrag. Meestal vallen ze dan op door hun tenenkrommend beroerde Engels.

          /   Beantwoorden  / 
  29. Reitsema

    Ongelooflijk wat een lage streek van Appie
    Net als op Schiphol willen ze het Nederlands er gewoon uithebben.
    Het smoesje is schaalvergroting / goedkoper
    Als ze het product in Duitsland en Frankrijk willen verkopen dan zullen ze een aparte verpakking moeten maken en zeker geen groot engels en klein hun eigen taal.Dus dat hoeven ze daar niet te flikken. Dus gewoon BULLSHITkoeienpoep

      /   Beantwoorden  / 
    1. dirk van de broek

      ASM heeft besloten dat het een engelse verpakking wordt! zij zijn de producent, Ahold is de verkoper in nederland, AHOLD is een lid van deze groep, het is dus besloten in overeenstemming met 15 andere leden in 16 landen,

      Wat zeuren we???? het komt van hoger af, alberth heijn wordt nu als boeman af gebeeld maar dit gebeurt ook in Estland, Letland, Litouwen, Ierland, Finland, Portugal, Zweden, Noorwegen, IJsland, Griekenland, Duitsland, Curaçao en dus ook in NEDERLAND!!!

        /   Beantwoorden  / 
  30. heidy

    ik heb een vraag over de melba toast in de oude verpakking zit geen sesam. in de nieuwe vepakking wel waarom is dit veranderd. ik heb een sesam allergie en nu kan ik nergens meer een toastje eten als ik op visite gaat ,omdat het uit de fabriek van sesam komt of omdat er sesam in zit

      /   Beantwoorden  / 
  31. Sander

    Ik ben wel fan van euroshopper hoor!!! leuke website zeg kom zeker nog een keer terug. ik heb ook een website met aanbiedingen korting en gratis producten gemaakt best leuk om te doen.

    groeten,

    http://www.aanbiedingnieuws.nl

      /   Beantwoorden  / 
  32. elisa

    Er wordt een AH gebouwd op Bonaire. Er is al een AH op Curacao!. Er is een enorme toestroom van buitenlanders, toeristen, met name Noord- en Zuid Amerikanen, die naar de eilanden komen en zich ook eventueel voorgoed vestigen. Ik denk dat ´´Appie´´ daar rekening mee houdt en daarom haar producten van de Engelse taal voorziet!

      /   Beantwoorden  / 
  33. Lucas

    Mensen ff serieus..

    1. Waarom beginnen er mensen over de verdrukking van de Nederlandse taal?? Het gaat toch om de hagelslag? Lekker belangrijk wat er op de verpakking staat..

    2. Als wij Nederlanders ook maar 1 cent kunnen besparen, doen we dat. In dit geval dus alleen maar mooi dat er kosten bespaard worden.

    3. En sommigen hier willen ´voor hun taal opkomen´. Die taal is niets. We gaan dood en we spreken et nooit meer..daggie daarvan?

    Advies: Zoek een leven en kom voor jezelf op ipv voor je ´´taal´´

    #Tetriestvoorwoorden..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Bram Riethoff

      Helaas zijn er in Nederland meer cultuurbarbaren zoals Lucas. De taal is niets?! De taal is ALLES! Het is de belangrijkste cultuuruiting van een volk, ook de enige cultuuruiting die door iedereen wordt beoefend. De lange taalstrijd die Vlaanderen nu al zo’n 180 jaar voert tegen de Franstalige arrogantie is volgens Lucas dus ook onzin. Het is trouwens inmidddels bewezen dat iemand’s taal voor een groot deel bepaalt hoe iemand denkt. Er is b.v. een volk in Zuid-Amerika dat een taal spreekt waarin geen getallen voorkomen. Er is geprobeerd om de volwassenen van dat volk te leren rekenen, maar dat is volslagen onmogelijk gebleken. Als taal niets is, dan is literatuur ook niks, net als muziek, beeldende kunst en zo verder. Laten we dat dan maar gelijk afschaffen. Is volgens Lucas toch onbelangrijk.

        /   Beantwoorden  / 
  34. S.Atmadja

    @Lucas
    1. Een opvatting met een beperkte blik. Het gaat om de hagelslag én de taal en zelfs nog andere dingen.
    2. “Wij” Nederlanders?? Niet veralgemenen, ik doe niet mee. Gelukkig zijn niet alle Nederlanders zulke krenten. Wat kunnen mij centen schelen.
    3. We gaan wel dood, maar we leven nú. Mijn taal is een belangrijk deel van mijn leven. En dus kom ik op voor mezelf.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.