Pin wordt afgeschaft

Wat mij betreft is het pinnen een prima systeem, als je het vergelijkt met cash betalen of chippen. Je moet wel je code goed afschermen, maar voor de rest lijkt het me ideaal. Toch is besloten om het systeem af te schaffen. Maar de gevolgen zijn minimaal.  

Het huidige pinsysteem zal binnen enkele jaren niet meer worden gebruikt doordat er een deal is gesloten tussen de Nederlandse banken en winkeliersorganisaties. De Nederlandse banken schakelen over op internationale systemen voor pinbetalingen. Alleen in Nederland wordt nu nog gewerkt met het zeer voordelige Pin-betalingssysteem. Met het akkoord komt een einde aan een jarenlange strijd tussen winkeliers en banken.

In de toekomst kunnen consumenten op de gebruikelijke manier blijven pinnen, maar gaat de afwikkeling niet via het Nederlandse systeem. De verdwijning van het Pin-systeem hangt samen met de vervanging van de magneetstrip op de betaalpas voor een chip. De chip is volgens de banken veel veiliger en moet een einde maken aan het skimmen. Door het nieuwe akkoord wordt voorkomen dat consumenten met de nieuwe betaalpas bij een deel van de winkels niet kunnen afrekenen. Als dat het geval is, vind ik het prima. Zolang ik maar gewoon zonder cash geld mijn boodschappen kan blijven doen.

Bron: Financieele Dagblad

Lees ook:Pinnen kan niet meer in 2012
Lees ook:Anders pinnen wekt achterdocht
Lees ook:Winkeliers danken pinnende klant
Lees ook:In 2014 geen cash meer in super
Lees ook:Retail gaat het zwaar krijgen

Eén reactie op “Pin wordt afgeschaft

  1. Max

    Toch moeten we even verder kijken dan de neus lang is. Wie het artikel in het Financieel Dagblad leest, of gewoon op de hoogte van de materie is weet wat de alternatieven voor PIN zijn.
    V-pay van Visa en Maestro van MasterCard waarbij Maestro voor alsnog de beste kaarten lijkt te hebben.
    Deze twee systemen hebben enkele nadelige overeenkomsten.
    A. Het zijn Amerikaanse eigenaren bij wie we cruciale delen van de verantwoording voor ons europese betalingsverkeer willen neerleggen.
    B.Beide eigenaren zijn van oorsprong en nog altijd hoofdzakelijk creditcard-maatschappijen. Creditcards zijn een wezenlijke nagel aan de doodskist van o.a. de Amerikaanse (maar ook bv van de IJslandse) economie. Onze debitcard heeft voor wat betreft verantwoord betalnigsgedrag bewezen een stuk veiliger te zijn.
    Het bevriezen van de pin-tarieven voor vijf jaar dat de banken en de nederlandse detailhandel overeen zijn gekomen is natuurlijk een wassen neus. De vergelijking met gemeenses die jaren geleden hun centrale antenne systemen onderbrachten bij commerciele partijen onder de voorwaarde dat de prijzen de komende jaren niet zouden stijgen dringt zich op. Toen de afspraken verlopen waren verhoogden de kabelaars hun tarieven met tientallen procenten per jaar.
    Voorzichtigheid geboden dus!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.