Vijf redenen om niet biologisch te eten

Uit onderzoek blijkt dat wij denken dat biologisch voedsel onbespoten is…maar niets is minder waar.  De 5 grootste mythes over biologisch voedsel ontmaskerd.

Journalist Evert Nieuwenhuis van Vrij Nederland trekt ten strijde tegen biologisch. Hij slaat ons om de oren met wetenschappelijke onderzoeken. Of je je er iets van aan moet trekken is de vraag. Want wetenschappers worden vaak gefinancierd door fabrikanten van divers pluimage.. De 5 bio-mythes volgens Vrij Nederland.

Mythe 1: biologische groenten en fruit zijn niet bespoten met bestrijdingsmiddelen

Ook biologische groenten zijn bespoten. Weliswaar met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Dat klinkt goed, maar dat zegt niets: chemicaliën zijn niet altijd ongezond en natuurlijke producten kunnen dodelijk zijn. Het dodelijke gif arsenicum bijvoorbeeld is 100% biologisch. Maar dodelijk.

Mythe 2. Biologisch eten is gezonder

Wetenschappers zijn al jaren bezig met het onderzoeken of biologisch nou gezonder is of niet. Uit onderzoek blijkt dat niet. Althans, ze vinden geen verschillen tussen de 15 belangrijkste nutriënten, zoals vitamine C en calcium. Biologisch voedsel bevat wel meer vet, en dan ook nog eens de meest ongezonde, de onverzadigde.

Mythe 3. Koop lokaal, dat is beter voor het milieu

Het vervoeren van voedsel is niet goed voor het milieu. Het credo van de bewuste supermarktshopper is dan ook; liever een tomaat uit Nederland dan uit Spanje. Hoewel je qua smaak je toch zou kunnen laten verleiden door een Spaanse tomaat. En dat moeten we gewoon blijven doen. De argumenten voor het niet-lokaal kopen zijn gebaseerd op het energieverbruik: energieverbruik van het vervoer is relatief lager dan het energieverbruik van de weg die je aflegt naar bijvoorbeeld een special markt, of die je verbruikt om een krop slat te bewaren. Ik begrijp eerlijk gezegd het probleem niet.

Mythe 4. Iedereen moet biologisch eten

Nee. Biologisch voedsel is 3 keer zo duur en dus kan niet iedereen het zich veroorloven. Een ander argument dat wordt gegeven is: ‘’Biologisch vee mag gelukkiger zijn, het produceert wel meer klimaatgassen. Per liter geproduceerde melk stoten biologische koeien minder CO2 uit dan hun zusters in de reguliere veehouderij, maar ze produceren weer veel meer methaan en lachgas, die veel schadelijker zijn (de oorzaak is een verschil in dieet). In totaal levert dit meer klimaatverandering op’’.

Mythe 5. Biologisch eten is lekkerder

Maar niet als je geblinddoekt het verschil moet proeven tussen biologisch of niet-biologisch. Althans, dat blijkt uit Brits onderzoek. Tja, die Britten, die hebben ook geen smaak.

Voor veel meer informatie over deze vijf ‘mythen’, zie het volledige artikel van Vrij Nederland.

Bron: Vrij Nederland

Lees ook:Biologisch is niet altijd wat het lijkt
Lees ook:Bio-big sterft sneller
Lees ook:Biologische eieren zijn echt biologisch
Lees ook:Wat houdt biologisch eigenlijk in?
Lees ook:Biologisch heeft positief imago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.