Red Bull gevaarlijk voor kinderen

Energiedrankjes van producenten als Red Bull zijn razend populair – met name bij kinderen en jongeren. Vooral de populaire ”shots” van dit merk zijn gevaarlijk voor kinderen en jongeren.

Zowel energy shots als de gewone energiedrankjes worden ervan verdacht dat ze hartritmestoornissen, krampaanvallen, nierfalen en soms zelfs de dood kunnen veroorzaken. Bij de energy shots is het gevaar van overdosering zeer groot.

energy shot

Red Bull heeft een aantal jaar geleden haar assortiment uitgebreid met zogenoemde energy shots (60 ml). Deze shots bevatten zeer hoge concentraties van  cafeïne en taurine, 4x zo veel als in het blikje. Echt gevaarlijk voor kinderen, maar ook voor jongeren, in combinatie met sporten of met alcohol.

hoge concentratie in strijd met de wet
In de Warenwet is de maximumconcentratie voor cafeïne in frisdranken vastgesteld. Producenten zoals Red Bull omzeilen deze regels door de energy shots officieel als voedingssupplement aan te merken. De energy shot van Red Bull bevat per liter wel 4 x zoveel cafeïne als is toegestaan voor ‘normale’ energiedrankjes.

12% drinkt 1 liter per keer

Eén op de drie volwassenen drinkt energiedrankjes, maar de drankjes zijn vooral populair onder kinderen en jongeren: 68% van de tieners drinkt ze wel eens. Daarvan is 12 procent een ‘high chronic consumer’ (consumptie minimaal 4 x per week) en 12% een ‘high acute consumer’ (meer dan een liter per consumptie).

Uit onderzoek is gebleken dat ruim tweederde van de jongeren negatieve bijwerkingen ervaart.

schadelijk  

Om gezondheidsschade te voorkomen, is actie noodzakelijk! foodwatch eist een algemeen verkoopverbod op energy shots. Daarnaast moet op de verpakking van de gewone energiedrankjes duidelijke waarschuwingen staan en mogen ze alleen nog verkocht worden aan consumenten van 18 jaar en ouder.

Doe mee aan de emailactie op foodwatch

Lees ook:Energiedrank blijft te koop in supermarkt
Lees ook:High Tea bij Lidl
Lees ook:Douwe Egberts wint het Gouden Windei
Lees ook:Kindervoeding te vet, te zout en te zoet
Lees ook:Samenwerking DE en Campina voorbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.