Supermarktpesto bevat weinig originele ingrediënten

originele pesto ingredienten

De pesto’s die te koop zijn in de Nederlandse supermarkt bevatten vaak niet de ingredienten van echte pesto. En de Hema-pesto zit tjokvol zout.

De Consumentenbond deed onderzoek naar de pesto’s. Ook zonder dat onderzoek wist ik al dat die supermarktpesto’s zeer onsmakelijk zijn, eigenlijk gewoon niet te vreten.  Zie de foto voor de ingredienten.

Je maakt echte pesto zelf in een handomdraai. Laat die vieze potjes dus maar staan.  Wil dan toch een potje kopen, kun je volgens de test het beste terecht bij Ekoplaza.

Van de 13 pesto’s, zowel de potjes als de koelverse varianten, bleek alleen de pesto van Proef (Ekoplaza) te bestaan uit ingrediënten die het originele Italiaanse recept voorschrijft. De overige pesto’s bevatten vaak zonnebloemolie in plaats van olijfolie en cashewnoten in plaats van pijnboompitten. Dat lijkt mij geen ramp, maar Plus en Hema maakten het wel erg bont.

Supermarkt Plus vermeldde kaas op het etiket, terwijl het gaat om een mengsel van kaaspoeder, aroma, palmvet en melkeiwit wat wettelijk geen kaas mag heten. Plus haalde deze pesto daarop uit hun assortiment. De grote hoeveelheid zout die de Consumentenbond aantrof in de pesto van de Hema, aanzienlijk meer dan op het etiket vermeld staat, was voor Hema aanleiding om over te stappen naar een andere leverancier.

Smaaktest
De Consumentenbond beoordeelde de pesto’s op zout (25%), vet (20%) en het etiket (5%). Daarnaast gaf een panel van 40 regelmatige pesto-eters een smaakoordeel (50%). Dit panel kon de potjes pesto beter waarderen dan de koelverse varianten. De lekkerste pesto’s zijn volgens het panel die van Lidl, Plus, Grand’Italia en Sacla Italia. Onderaan eindigde een zelfgemaakte pesto, volgens origineel Italiaans recept. Ook 5 experts, koks in Italiaanse restaurants in Nederland, proefden alle pesto’s. Zij waren redelijk te spreken over de pesto van Proef, verder vonden zij de kwaliteit van de pesto’s onder de maat. De zelfgemaakte pesto konden zij juist wel waarderen.

Alle testresultaten staan in de Consumentengids van juli/augustus 2013.

bron:consumentenbond

 

Lees ook:Nieuw stoom bij Plus
Lees ook:Consumentenbond test kant-en-klare stamppot
Lees ook:AH in de weer tegen nepkaas
Lees ook:Brood moet minder zout
Lees ook:Hema boos op Consumentenbond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.