Biologisch of niet biologisch, is dat de vraag?

45% van ons denkt dat biologisch eten gezonder is dan niet-biologisch. De afgelopen weken was er hierover een discussie gaande, nadat uit onderzoek van de Stanford University was gebleken dat het vitaminegehalte in biologisch voedsel hetzelfde is als in gewoon voedsel.

Meer gif
Dat betekent niet dat biologisch niet gezonder is, want in gewone groenten zit meer gif. Ik las de Gifmeter 2010 er nog eens op na. Vooral in mandarijnen, aardbeien en druiven, net die dingen die kleine kinderen heerlijk vinden, schijnt nogal wat gif te zitten door de gebruikte bestrijdingsmiddelen. Soms hormoonverstorend, kankerverwekkend gif. Het minste gif zit in Hollandse groenten en fruit, het meeste in producten uit landen als India, Thailand en Argentinië. In sommige producten was het gifgehalte zo hoog, dat het het product een acuut gezondheidsrisico voor jonge kinderen vormde.

AH scoort hoog op gif
En welke supermarkten scoorden het hoogst in de verkoop van giftige spullen? Juist ja, good old AH, die gevolgd door Jumbo, nu probeert 2% korting te krijgen van hun groente en fruit en zuivel leveranciers. Deze 2 grootmachten hebben samen een marktaandeel van meer dan 50%, dus volgens de Nederlandse Mededingingautoriteit (NMa) is hun concurrentiepositie niet eerlijk en mogen zij die korting niet eisen. Hoe het afloopt, weten we nog niet. In ieder geval niet goed voor het gifpercentage in ons eten, lijkt mij.

Supermarkt Plus weinig gif
Uiteraard protesteerden de supermarkten tegen de Gifmeter, de metingen zouden niet kloppen. In hoeverre dat waar is, weet ik niet, in ieder geval is de Gifmeter 2011 onvindbaar. De supermarkt met de laagste gifpercentages in groente en fruit is overigens Plus. En wil je je kind toch druifjes geven? De Aldi verkoopt alleen maar bio-druiven.

Biologisch niet voor iedereen
Is het dan niet beter om alles biologisch te produceren? Er zijn mensen die zeggen dat niet iedereen biologisch moet willen eten, omdat dat niet kan. Biologisch produceren zou te veel tijd kosten en te duur zijn om iedereen te kunnen voeden. Is het inderdaad zo dat niet iedereen biologisch zou kunnen eten?

Minder vlees en vis
Aangezien wij een derde van ons voedsel weggooien, lijkt het erop dat er nu in ieder geval ruim voldoende wordt geproduceerd. En moeten wij iedere dag vlees of vis eten? Voor onze gezondheid is dat niet nodig. En zeker geen plofkip, die toch weer werd verkocht deze maand bij, ja daar hebben we ze weer: AH en Jumbo.

Lees meer in de Gifmeter op Weet Wat Je Eet.

Voorstander van biologisch: hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans
Tegenstander van biologisch: hoogleraar duurzame ontwikkeling Louise Fresco

 

Lees ook:Wat houdt biologisch eigenlijk in?
Lees ook:Biologisch voedsel verplichten op crèche?
Lees ook:Gifmeter supermarkten: eet geen mango, wel bloemkool
Lees ook:We kiezen steeds vaker voor biologisch en duurzaam
Lees ook:Vlees van Oud Hollandse runderen te koop in supermarkt

0 reacties op “Biologisch of niet biologisch, is dat de vraag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.