Gerookte zalm met salmonellabesmetting niet eten

Heb je gerookte zalm in huis? Pas op! Hij kan besmet zijn met de salmonellabacterie. Het gaat om gerookte zalm die ondermeer verkocht is door de Albert Heijn, de Aldi en andere supermarkten die hun inkopen doen bij inkooporganisatie SuperUnie.

Consumenten die gerookte zalm in hun koelkast en vriezer hebben liggen, wordt geadviseerd na te gaan of deze veilig is voor consumptie. Uit controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er een partij op de markt is die besmet is met de salmonellabacterie.

Ovaal beeldmerk
De risicovolle gerookte zalmproducten zijn te herkennen aan een ovaal beeldmerk op de verpakking (zie afbeelding). Als deze de aanduiding EL-41A82EC of NL-6115EG heeft, wordt consumenten geadviseerd deze gerookte zalm niet te eten. Let op, dit geldt ook voor producten waar gerookte zalm in is verwerkt, zoals salades. Of daar ook deze serienummers op staan, is mij niet duidelijk.

Visfabrikant Foppen
Alle producten zijn afkomstig van visfabrikant Foppen, die op aanwijzing van de NVWA vrijdag 28 september is gestart met een zogenoemde recall om alle producten uit de schappen te halen. Omdat de fabrikant levert aan grote supermarkten, betekent dit dat het merendeel van de gerookte zalm uit de Nederlandse koelschappen is gehaald. Klik hier voor een overzicht van de supermarkten.

Gevaren salmonella
Salmonella is een darmbacterie die via uitwerpselen terecht komt in het milieu en in voedsel. Salmonella komt voor in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit. Binnen 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel treden de eerste ziekteverschijnselen op zoals, koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.

Gevaarlijk voor jonge kinderen en ouderen

Besmetting met salmonella kan vooral bij jonge kinderen en oudere personen ernstige gevolgen hebben. Met name uitdroging kan gevaarlijk zijn. Meestal verdwijnen symptomen na enkele dagen rust en veel drinken. Bij twijfel over het herstel moet de huisarts worden geraadpleegd.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Lees ook:Bijna alle supermarkten verkopen dezelfde zalm
Lees ook:Kijk uit met kalkoen
Lees ook:Pas op: giftig kruid in Jacob Hooy thee!
Lees ook:Kwaliteit rijst supermarkt goed
Lees ook:Lidl zalm veilig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.