Het afscheid van Calvé pindakaas

De 124-jaar oude pindakaas-fabriek in Delft heeft besloten het bijltje er bij neer te gooien. Het afscheid van een broodbeleg was nog nooit zo moeilijk.

Een stukje van de Delftse identiteit gaat met de sluiting van de
fabriek verloren, want iedereen was gehecht geraakt aan de pinda-lucht.

De allerlaatste glazen potjes gingen vrijdag over de band. Honderzeventig trouwe pindakaas-makers verliezen met de sluiting van de fabriek hun baan, bij wat in 1883 De Nederlandse Oliefabriek heette.

'Oliefabriek', omdat het ging om de productie van olie uit aardnoten. Het smeersel voor op brood werd pas in 1948 op de markt gebracht, nadat Emanuel en Georges Calvé in 1897 het bedrijf de naam Calvé gaven.

Je hoeft niet te vrezen nooit meer Calvé pindakaas op je brood te kunnen eten, want de potjes worden voortaan in Rotterdam gemaakt. 

Bron: EVMI 

 

Lees ook:Broodje smeren geeft rust
Lees ook:Wie kent het niet: speculaaspasta
Lees ook:Becel-brood met 40% minder zout in de schappen
Lees ook:C1000 bezig met nieuwe campagne
Lees ook:Jouw eigen bolletje

8 reacties op “Het afscheid van Calvé pindakaas

 1. aderiejanus johanus kok

  be sta dat liet egt wel waar kan je dat liet kriegen is dit liet uit op een c d zo ja waar kan je dit liet kopen met vriende leke greten aad kok

    /   Beantwoorden  / 
 2. jan van poppel

  De pindakaas is lang niet zo goed meer zoals hij vroeger was. Ik ben nu 66 jaar en herinner me nog toen ik klein was hoe mijn vader eerst in het potje pindakaas zat te roeren om de bovengekomen lekkere olie erdoor te roeren. Die smaakte echt lekker, maar door “verbeteringen”is hij niet beter geworden, alleen maar droger en smakelozer. Jammer hoor, maar ja zal wel. Ik ben al druk bezig met andere merken te proberen nu.
  Groetjes van Jan van Poppel.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Adrian Taylor

  You have to express more your opinion to attract more readers, because just a video or plain text without any personal approach is not that valuable. But it is just form my point of view

    /   Beantwoorden  / 
 4. Barrett Kelly

  You have tested it and writing form your personal experience or you find some information online?

    /   Beantwoorden  / 
 5. Bart

  Ik moet met die meneer Jan van Poppel meegaan in zijn bevindingen over de vernieuwde pindakaas hij is heeel droog (soms) en smaak heel sterk.
  kan daar niets aan gedaan worden?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Marielle

   Ook wij vinden de pindakaas niet meer zoals eerst.
   Vorig jaar bij Calve gemeld,en dan krijg je een Calve pakket voor de moeite en het antwoord is dat er is iets fout gegaan bij de productie.Nu zijn we een jaar verder en de pindakaas is nog steeds erg droog.Moeten we nu weer naar Calve schrijven?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Marielle

    Hebben de pot pindakaas op mogen sturen van Calve en deze wordt onderzocht.Ondertussen eten we pindakaas van de Jumbo en die is heerlijk smeuig. Wordt vervolgd.

      /   Beantwoorden  / 
 6. Coenraad

  Als trouwe Calve pindakaas fan moet ik toch echt melden dat deze het laatste jaar niet meer te pruimen is. Wat ze met de receptuur uitgespookt hebben weet ik niet. Ik koop nu van een van Duitse discounters is echt stukker beter. Ook het pindagehalte in de Calve potten is gedaald van 95% naar 85%.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.