Vroegtijdige kerstplanning

Oke, ik weet dat de novembermaand pas net van start gegaan is, maar toch is de kerst al nabij. De pepernoten liggen tenslotte al in de schappen, en dat is ook een feest in december. Bovendien is het nu sneller donker, en verlangen we naar kaarsen en gezelligheid.

Tegenwoordig houdt iedereen ervan alles op tijd te plannen, dus ook jouw kerstdiner moet binnenkort maar eens besproken worden. Komt je schoonmoeder nog langs? Boek je een tripje naar een warm oord om de familiale aangelegenheden te ontlopen of serveren we dit jaar gewoon weer kalkoen? Ja je kunt er maar beter de tijd voor nemen, want er zijn toch behoorlijk wat beslissingen te nemen.

Volgens een recente test gehouden door onderzoeksbureau GFK gaan we dit jaar minder kerstinkopen doen omdat de kerstdagen op dinsdag en woensdag vallen. Vorig jaar laadden we met zijn allen 738 miljoen aan boodschappen in, toen kerst aansloot op het weekend. Dit jaar zal het waarschijnlijk rond de 710 miljoen zijn. Alsnog best een aardig bedrag.

Sowieso kopen noorderlingen volgens het onderzoek minder kerstkransjes dan zuiderlingen, want inwoners van Noord-Nederland hechten meer waarde aan het feest van Sinterklaas. Die gaan dus liever voor een lekker dikke chocoladeletter dan excellent gemaakte cranberriecompôte. Ieder zijn ding natuurlijk. Maar welk kerstvoedsel spant nou eigenlijk de kroon? Het GFK zette onze meest gekochte kerstspecialeiten op een rijtje.

De top 10: (met op één het meest gekochte)

1. Wild, 2. Banket, 3. Onderleggers (bodems), 4. Schaal- en schelpdieren, 5. Gevuld brood (krenten, vruchten etc.), 6. Voorgebakken brood, 7. Ijsdesserts, 8. Maaltijdsalades, 9. Kaarsen/gloeilampen, 10. Witte wijn

Herken jij jezelf hierin? Of spreekt dit rijtje drank- en etenswaren niet tot de verbeelding. Misschien geniet jij elke kerst wel van een boterham met pindakaas, als diner: pasta met varkensvlees onder de tl-verlichting, Martini als drankje erbij en kaasplateau als nagerecht. In dat geval… laat het me weten!

Lees ook:Kerstproducten scoren slecht
Lees ook:Sint strooit volop, met mandarijnen…
Lees ook:Becel-brood met 40% minder zout in de schappen
Lees ook:Zorg om vlees neemt eetlust niet weg
Lees ook:Meer kerstreserveringen in horeca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.