Is een dier een product?

We lopen door de supermarkt, er klinkt  een aangenaam musacje, en zien vlees in plakjes, in bakjes en andere gezellige verpakkingen. De associatie met levende dieren is ver te zoeken.

Een worst is een product, een parmaham is een product, een rookworst is een product, maar waar worden die producten van gemaakt? Van dieren. Is een dier een product?

We lopen door de supermarkt met een aangenaam musacje, en zien vlees in plakjes, in bakjes en andere gezellige verpakkingen. De associatie met levende dieren is ver te zoeken.

Dat maakt het ook moeilijk om minder vlees te eten. Die gezellige, nog altijd frisse Jamie Oliver bereidt het op diverse manieren voor ons op tv, oma’s draadjesvlees gaat er in als koek, een tosti hier een kroketje daar, en wij zijn al snel een varken verder. Het is volkomen normaal om (te veel) vlees te eten. Wij hebben dieren tot producten gemaakt.

En wat er allemaal met die dieren gebeurt, is toch eigenlijk van de gekke. Wij hopen dat die dieren op een zo humaan mogelijke manier worden geslacht. Maar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat dieren regelmatig levend in stukken worden gehakt. Laten we ervan uitgaan dat dat  in Nederland niet het geval is. Dan nog is de manier waarop wij denken met dieren te kunnen omgaan, verwerpelijk.

Maar ook ik zwicht voor de netjes verpakte stukjes vlees, en verdring de gedachten aan het slachthuis naar de achtergrond. Als de gedachte überhaupt al bij me opkomt.  Eigenlijk zou iedereen verplicht eens per maand moeten assisteren bij het slachten. Ik denk dat we dan vanzelf minder vlees gaan eten.

Roald Dahl schreef jaren geleden het verhaal ”Pig”. Roald vond het maar niks dat kinderen geen idee hebben wat er aan die lekkere kipnugget vooraf gaat. En die kinderen zijn nu volwassen, en hebben echt nog nooit een beest zien slachten.

We weten eigenlijk niks van koeien, kippen en varkens. We zien ze langs de snelweg soms in de wei staan. Dat verhaal van Roald, dat zou verplicht op de leeslijst moeten staan. Voor kinderen én volwassenen.

 

 

Lees ook:Zorg om vlees neemt eetlust niet weg
Lees ook:Geitjes in de wei op verpakking misleidend
Lees ook:Carnivoren richting uitsterven?
Lees ook:Kiloknaller nieuw doelwit van Wakker Dier
Lees ook:Recessie doet Happy Meal geen goed

2 reacties op “Is een dier een product?

 1. Marjoke Hinnen

  nou dat had ik niet beter kunnen verwoorden.
  Zoals laatst een collega van mij, met gevoel voor understatement, zei: ‘t’is gewoon een beetje uit de hand gelopen. Dat is wat ik ervan vind. gewoon een beetje uit de hand gelopen’ .

    /   Beantwoorden  / 
 2. Alexandra

  Hoi, Als je wilt lezen hoe ze in spanje omgaan met paarden kijk dan op faceboek los caballos luna spanje

  groet
  Alexandra en Norbert

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.