Verplicht werken in de supermarkt op feestdagen?

Ben je als supermarktmedewerker verplicht om te werken tijdens de feestdagen? De CNV Dienstenbond geeft antwoord.

WERKEN OP (ZON- EN) FEESTDAGEN IS NIET VERPLICHT!

Data feestdagen

In de komende periode vallen de volgende feestdagen:
** Pasen (31 maart en 1 april)
** Koninginnedag (30 april)
** Hemelvaartsdag (9 mei)
** Pinksteren (19 en 20 mei).
** Bevrijdingsdag (5 mei) is slechts eens in de vijf jaar een officiele feestdag (pas weer in 2015).

Dit zijn feestdagen die ook in de cao vermeld staan. Over werken op (zon- en) feestdagen staat in de cao het volgende:

Op zondagen en op feestdagen wordt geen arbeid verricht, tenzij bijzondere omstandigheden zulks noodzakelijk maken en de desbetreffende wettelijke bepalingen zich daartegen niet verzetten. (Artikel 6.10.a).

Dus: er wordt op deze dagen niet gewerkt, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn. Het besluit om de winkel te openen is geen bijzondere omstandigheid.
Een bijzondere omstandigheid is bijvoorbeeld dat de winkel onder water staat door een wolkbreuk. Zo wordt dat door werkgevers ook beargumenteerd. Als je baas besluit de winkel te openen, dan ben je dus niet verplicht om te komen werken en mag je dus vrij zijn.

Dat is de wet en de cao. Maar in de praktijk is dat anders. Omdat de winkel vaak wel open moet van hoofdkantoren zijn er medewerkers nodig. Sommige medewerkers doen dat vrijwillig (want 100% toeslag), maar er zijn er ook die dat helemaal niet willen en dus ook helemaal niet hoeven.

Gedwongen werken 

Zij worden nog wel eens gedwongen te werken op dagen als bijvoorbeeld Koninginnedag of Tweede Pinksterdag. Terwijl dat juist een dag voor iedereen is. Wanneer je baas toch besluit de winkel te openen op feestdagen zoals Koninginnedag, Pasen of Pinksteren ben je dus niet verplicht te komen werken. Als je die dag vrij wil hebben, dan kan dat.

Tot 19.00, daarna strafbaar

Op Goede Vrijdag is de winkel open, maar moet deze om 19.00 uur sluiten volgens de Winkeltijdenwet. Is de winkel daarna geopend, dan is dat strafbaar! Op Goede Vrijdag (29 maart) en bij dodenherdenking op 4 mei kun je niet verplicht worden om te werken na 19.00 uur. Tenslotte, iedereen moet de gelegenheid krijgen om op 4 mei om 20.00 uur stil te staan bij de dodenherdenking. Winkels moeten daar rekening mee houden.

Toeslag

Let op: Als je toch moet werken op Koninginnedag, dan krijg je 100% toeslag. Oftewel, je krijgt voor elk uur dat je werkt, twee uur uitbetaald. De praktijk is dat het ook niet altijd voor werkgevers even duidelijk is wat wel en wat niet kan. Als je baas het ook even niet weet, laat hem deze  informatie lezen, dan is hij helemaal up-to-date.

Vragen?

Heb je vragen of zijn er problemen met het werken op feestdagen, laat het ons weten. Op de supermarktwebsite kan je meer hierover teruglezen of je klachten kwijt. Leden krijgen bij CNV Dienstenbond juist ondersteuning bij dit soort kwesties als zij daarom vragen.

Voor vragen en/of opmerkingen over bovenstaande informatie, kun je contact opnemen met je cao-onderhandelaar, Fedde Monsma. Telefoon: 023 – 5670615. Of kijk op de supermarktwebsite. Twitter: www.twitter.com/feddemonsma (@FeddeMonsma)

bron: CNV

Lees ook:Parttime supermarktmedewerker onderbetaald
Lees ook:Koopavond op Koninginnedag
Lees ook:C1000 blijft lekker open
Lees ook:C1000 wil graag geld kwijt
Lees ook:1 biertje pp op Koninginnedag in supermarkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.